16 septembra 2007

Trošku človeka do toho vegánstva

Na úvod by som rád uviedol, že vegán niesom, no už nejakú dobu sa o to pokúšam. Bráni mi v tom rodina (keďže nebývam sám) a niekedy aj lenivosť. No o inom som chcel.

Už sa istú dobu pohybujem v hardcore scéne a nemohol som si nevšimnúť onen trend byť vegánom. Áno, hovorím trend. Totiž to čo niektorí ľudia predvádzajú sa životným stýlom nazvať nedá. Čo znamenajú tie povýšenecké pohľady, módne tričká a pocit nadradenosti? Čo znamenajú články ako "Veganství a anarchismus" (ktorý si môžete prečítať v novej A-kontre)?

Vo vyššie uvedenom článku sa píše o tom, ako vegánstvo a anarchizmus spolu úzko súvisia. Že ak je človek anarchista, mal by byť aj vegánom. Vaše vegánstvo samo o sebe nieje v žiadnom prípade cesta k oslobodeniu zvierat, či k oslobodeniu sveta. Tým, že sa niekto stane vegánom, ešte neznamená, že bojuje za lepší svet. Jednoducho: vegánstvo podľa mňa nieje vhodný boj za záchranu zvierat. Vegánstvo je super životný stýl bez krutosti, no nič viac. Preto prosím neprisudzujme "bytiu vegánom" nadprirodzené schopnosti.

Ďalšia vec o ktorej by som rád hovoril, je vegan jihad. Kto nevie o čo ide, jednoducho veganska svätá vojna (viac napovie google). Všimol som si totiž na koncerte chalana s tričkom s týmto nápisom. Vegan jihad je podľa mňa blbosť. Existuje veľa dôvodou, ktoré ma o tom neustále presviedčajú. Jedným z nich je napríklad to, že vegánstvo nieje pre každého to pravé. Či už zo zdravotných dôvodou, časových alebo z finančných problémov. Zo zdravotných - to je hádam každému jasné, že napríklad vegán alergický na sóju a lepok to má na slovensku veľmi ťažké. Z dôvodov časových - pokiaľ nemáte peniaze na vegánske polotovary, je vcelku časovo náročné si pripravovať vlastné jedlá každý deň (najesť sa lacno a vegánsky v meste je takmer nemožné, pokiaľ nechcte jesť stále tie isté alfabio nátierky s rožkom). A dôvody finančné - to súvisí s časom, nie každý má čas, tým pádom je nútený si nakupovať vegánske polotovary, ktoré bývajú zväčša drahšie ako paštéta májka. A to už vôbec nevravím o ľuďoch, ktorý jednoducho nemajú na výber a jediný prísun živín sú pre nich živočíšne produkty - napríklad eskimáci. Aj ich by vegan jihad nechal pozabíjať?

Posledná vec o ktorú sa chcem "obtrieť" je niečo, čo mi na hardcore vegánstve chýba. Je to ľudská stránka takéhoto vegánstva. Viem, máte tričko s veľkým nápisom VEGAN, no keď sa vás niekto spýta čo dobré vegánske si môže uvariť, zmätene neviete čo odpovedať. Mám taký pocit, že radšej riešite či je dostatočne vidno aký veľkú kérku vegan máte, namiesto toho aby ste napríklad uvarili kamošom dáke dobré vegánske jedlo. Chýbajú mi hardcore vegánske kuchárky, hardcore vegánske zoznamy produktov testovaných na zvieratách, hardcore diskusie o nekoženej obuvy a možnostiach ako ju zohnať.

To je asi všetko. Na záver len: trošku človeka do toho vegánstva!!! Namiesto rozmýšlania nad tým akým super vegan motívom si nechať potetovať brucho, vymyslite dobrý recept. Pomôže to vegánstvu viac než hlúpe kérky.

mrqwa


článok som pôvodne uverejnil na http://www.prasopal.sk/node/166 , je tam aj diskusia

1 komentár:

Martin Skalský povedal(a)...

skvely pristup...skutocny prinos v sireni myslienok veg(etari)anstva je zmysluplna cinnost. a tento blog je viac nez zmysluplny. dik!