15 septembra 2007

Stredomorské plnené tortillas

Tento recept je hodne o pocitoch :), takže uvedené prísady brať len orientačne :

sáčok sójového granulátu
rajčiny(kľudne aj staré, mäkké)
cuketa(taktiež)
"nori vločky" či iné produkty z rias
biele víno(asi 2 deci)
niečo cesnaku
olej
cibuľa
múka na zahustenie
korenie podľa chuti

Sójový granulát naložíme v zmesi vody a obľúbeného korenia, prípadne sójovej omáčky .. vody dávame tak akurát, aby jej po napučaní granulátu zbytočne nezostalo .. necháme pár desiatok minút nasávať chute, prípadne dolievame vodu ak sme dali málo. Keď nás to prestane baviť, dáme variť kým sa nevyvarí všetka voda(=všetko korenie je v granuláte, nič nezlejeme).
Ku koncu do granulátu zamiešame sušené riasy a súbežne na olej osmahnúť cibuľku, po chvíľke prihodíme granulát(v ktorom by už nemalo byť moc vody) a cuketu olúpanú a nasekanú na kúsky. Chvíľku dávame takto "nasucho" a miešame, potom ale treba podliať vínom a zakryť pokrievkou .. podľa charakteru korenia pridávame teraz, alebo neskôr v priebehu dusenia(čierne korenie kľudne už teraz, bylinky asi až po rajčinách, najcitlivejšie veci až na koniec).
Keď už cukety strácajú farbu a tvar, môžme prisypať na kúsky nakrájané rajčiny a dobre zamiešať.


Ak sme tortilly kupovali ako polotovar, pomaly môžme rozohrievať platňu alebo trúbu v ktorej ich ohrejeme … ale nepreženieme to, lebo potom by sa lámali. Ak sme nemali šťastie a nekúpili balík 20 rajčinových tortíl za 19.90, urobíme si ich zmiešaním múky, soli a vody v takom pomere, aby z toho bolo cesto :), upečieme na suchej platni alebo panvici(pozor, veľa dymu zo spálenej múky, ale ináč mňam).
Rajčiny netreba dusiť moc dlho, len tak decentne aby zmäkli. Úplne nakoniec pridáme rozmačkaný cesnak(ten tepelnou úpravou stráca na chuti úplne najviac) a zmes zahustíme múkou. Hustíme viac ako menej, lebo nie je nič lepšie, ako zahryznúť sa do voňavej tortilly a mať okrem spáleného jazyka ešte popálenú ruku, bradu a krk z vytečenej plnky.
Z plnky urobíme "pruh" zhruba v tretine tortilly a zarolujeme.


Ak sme tortilly kupovali ako polotovar, pom
Ak sa vám zdá, že som zabudol soliť, tak áno i nie … považujem "slanú" za jednu z chutí, navyše ľahko dosoliteľnú i na hotový pokrm(naopak to tak ľahké nie je) .. takže kto chcete soliť už za výroby, tak určite nie na cibuľku(pustila by zbytočne šťavu), skôr až niekam na cuketu alebo rajčiny.
Toto jedlo rozhodne lepšie vonia - a ešte lepšie chutí - ako vyzerá, preto je servírovanie v zarolovanom stave rozhodne dobrá voľba ;-)

recept som dostal od Krivosha, diky!

Žiadne komentáre: