15 septembra 2007

Zeleninová robi štrúdľa


balíček lístkového cesta (v obchode pozerať na zloženie, občas tam pchajú zbytočné prísady ktoré nemáme radi)
múka na zahustenie
pár plátkov robi
olejzo dve cibule
zeleninu ktorá nepúšťa moc šťavy(rajčiny by som rozhodne nedával, kapusta je úplne OK)
korenie na naloženie robi a/alebo dochutenie zmesi(mletá paprika, čierne korenie, nejaké tie bylinky…)
voliteľné : sezam, posekané vlašské orechy .. čokoľvek, čo vám môže príjemne chrumkať v štrúdli

Robi nakrájame na dlhé tenké pásiky(hranolčeky?), naložíme do oleja s korením. Keďže potom budeme na rovnakom oleji robi oprážať(a sypať do toho zvyšok plnky), oleja dávame čo najmenej, s korením nepreháňame a tiež vyberáme také, čo sa príliš nepripaľuje(mletá paprika je OK, sušené až potom). So soľou tiež asi počkáme na neskôr.
Necháme naložené aspoň nejakú to hodinku - čím dlhšie, tým lepšie, ale pozor nech to zase po dvoch týždňoch neutečie po vlastných :) Cibuľku nakrájame na nejaké väčšie kusy - najlepšie asi (pol)krúžky. Trošičku oleja z robi si zlejeme bokom na potretie pred pečením, na zvyšku osmahneme cibuľku, robi a prípadne sezam .. ak máme oleja málo, pridáme nový, nič sa nedeje. Keď z oprážania budeme mať dobrý pocit, pridáme zvyšok ingrediencií(zelenina,orechy,koreniny,prípadne soľ) a chvíľku miešame. Tu ide hlavne o premiešanie chutí, zelenina ešte zmäkne potom pri pečení.


Je fakt nutné, aby plnka nebola tekutá, robilo by to zlobu(vytekalo, rozmáčalo cesto). Preto treba zahustiť múkou až kým .. proste netečie a nerozmáča.
Lístkové cesto rozváľame na čo najtenšie pláty, dĺžkou niečo málo viac ako je dĺžka plechu, šírku ako vyjde. Nám vyšli z jedného cesta dva pláty = dve štrúdle.
Pláty postupne kladieme na plech, vsypávame tam plnku, potom prekryjeme/zarolujeme po dĺžke, konce uzavrieme a/alebo zalepíme k "telu" štrúdle. Taktiež opatrne prstami zalepíme vrchnú, odstávajúcu vrstvu.


Ak sa vyskytnú nejaké diery(viz.obr.), buď ich skúsime zalepiť nejakým odrezkom z cesta, alebo aspoň štrúdľu natočíme tak, aby boli na vrchu .. po upečení to už bude v pohode, nevypadne, nevysype sa.
Ak nám zostala nejaká plnka, nezúfame .. ak sme príliš nemúčili, je to vhodné na priamu konzumáciu(do tortilly, s chlebom či nejakou prílohou), ináč bude dobré ešte trochu povariť s nejakou tekutinou a vyrobiť omáčku.


Zabalené štrúdle decentne potrieme olejom a dáme na nejakú nižšiu teplotu do rúry. Keďže plnka je už v podstate "jedlá" a zhustne celkom rýchlo, strážime najmä cesto. Hlavne pri plynových rúrach občas aj nadvihneme, či sa náhodou mrcha nepripaľuje len zospodu.
Po vytiahnutí z rúry oškrabeme spálený spodok a necháme vychladnúť. Schováme pred spolubývajúcimi, pretože by im to mohlo zavoňať a nám namiesto raňajok zostanú len oči pre plač či fotky…

recepet je od krivosha, diky!

Žiadne komentáre: