24 septembra 2007

Houmous

(ilustračný obrázok)

Houmous je tradičné arabské jedlo z cíceru. Cícer je plodina podobná sóji, ktorá nepotrebuje veľa vlahy, asi preto sa konzumuje hlavne v arabských či v iných horúcich a suchých krajinách. Pokrm obsahuje veľa rastlinných proteínov a tiež zdravých olejov.

cícer
tahiny (Ak nemáš, rozmixuj poriadne sezamové semiačka s trochou vody.
Na tahiny sa to hustotou veľmi nepodobá, ani chuť to nemá až takú
výraznú ako tahiny, ale houmous sa z toho urobiť dá.)
citrónovú ťavu z čerstvých citrónov
cesnak
soľ
kumín (Ak nemáš, ten houmous to už dáko prežije.)
na ozdobenie olivový olej, rajčiny, olivy, poprípade píniové oriešky
či nesolené kešu
arabský pita chlieb

Namoč cícer cez noc (alebo aspoň na 6 hodín) a potom ho uvar do mäkka. Pri konvenčnom neorganickom cícery odporúčam vymeniť vodu v ktorej bol cez noc namočený a aspoň raz ho prepláchnuť. V normálnom hrnci varenie zaberie asi 45 minút. Keď môžeš, použi tlakový hrniec. Trvá to asi lenpolovicu času ako v normálnom hrnci.
Potom ho rozmixuj na krémovú substanciu. Ak je cícer organický, môžeš ho mixovať vo vode v ktorej bol uvarený. Ak nie, odporúčam vodu vymeniť. Substancia by nemala byt príliš riedka. Keď nemáš mixér, roztlač dobre uvarený cícer vydličkou. Jedna porcia zvykne byť jedna miska houmousu, t.j. asi 1oo - 15o gramov. Na toto množstvo pridaj 2 lyžice tahiny, 4 lyžice citrónovej šťavy, soľ, 1 strúčik cesnaku a ak máš, tak aj za pol lyžičky mletého kumínu. Ten dodá neodoľateľnú exotickú arómu. Hotový pokrm polej trochou olivového oleja, ozdob rajčinami, olivami, prípadne orieškami a podávaj s arabským pita chlebom. Dobrú chuť!

Recept je od "kongregacia sestier te$iteliek bozieho srdca jezi$ovho", díky! :)

1 komentár:

Martin Skalský povedal(a)...

humus bin tahini...mmm. tomu ver, najlepsie co poznam.