07 septembra 2007

Ako som vyrobil seitan

Veľmi jednoduchá záležitosť. Pripravíme si múku, vodu a zeleninu.


Vodu zmiešame s múkou. Všade píšu, že pol litra vody na kilo múky. Mne to dáky nikdy nevychádza a musím vždy priliať ešte kúsok. A robím to s polovičnou dávkou, lebo som lenivý. :-D


Spracujeme to na cesto.


Necháme asi hodinku postáť.


A teraz to hlavné. Do misky nalejeme vodu a začneme miagať. Z cesta sa vyplavuje biely škrob a zostáva lepok. Ak je voda už fest biela, tak ju vylejeme (niekto si jú aj dokladá a potom z toho dačo robí, ale už si nepamätám čo) a dáme novú. Zo začiatku môžeme použiť aj teplú vodu (tak 2-3x), ide to potom rýchlejšie. Na konci je lepšie používať studenú vodu. Hlavne sa nesmieme zľaknúť. Hmota sa postupne rozmoči a je veľmi riedka. Odporúčam pri výmene vody použiť sitko aby sa znížili straty materiálu.


Postupne ako sa vyplavuje škrob sa hmota opäť začne spájať a vytvára vláknitú štruktúru. Keď už máme vodu pri miaganí viac menej čistú môžeme skončiť. Zostane mám tak jedna tretina pôvodného objemu.


Nakrájeme zeleninu a seitan, dáme do hrnca, ochutíme a asi hodinu varíme.




A máme seitan hotový. Toto je však len polotovar. Môžeme ho skladovať v chladničke pár dní. Dám sem ešte môj obľúbený recept ako si ho ďalej pripravujem, ale už bez fotiek, lebo tento mi zožrali spolubývajúci skôr ako som z neho stačil pripraviť ďalšie jedlo.

Množstvo len tak odhadom, lebo varím len tak od oka. Malo by to byť pre dve osoby:
Nakrájame jednu cibuľu a dve až tri papriky. Orestujeme na oleji. Pridáme na plátky pokrajané šampióny (5-10 kusov) a seitan (ja ho trhám na menšie kúsky). Podlejeme trochou vody, džabneme tam tak pol flaše kečupu a sojovú omáčku (davám Heinz) a rozpučím do toho jednu sušenu chili papričku. Necháme podusiť, nech to zhustne. Jednoduché ako facka. Podávame s naturálnou ryžou.

Recept a fotky som dostal od Hugisa. Diky moc!

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Prepáč, ale keď do seitanu pridáš pol fľaše kečupu + majpnézu, asi to nebude veľmi zdravé. Alebo? Ela.

Anonymný povedal(a)...

O majonéze tam nebolo ani slovo. Jedna vec je, že záleží na dôvodoch, prečo je človek vegán. Existujú aj etický vegáni, ktorý tú zdravotnú stránku až tak neriešia, stačí im len neubližovať živým tvorom. Druhá vec je, že áno, máš pravdu. Pol fľašky kečupu na zdraví nepridá ale nie je to až také strašné. No človek sa učí celý život. Teraz už kečup vôbec nekonzumujem. hugis

Anonymný povedal(a)...

Zaujalo ma, ze ste pouzili celozrnu muku. Viete mi povedat, aky je rozdiel pri vyrobe a chuti oproti bielej?
Dakujem, Ivana