21 marca 2010

Segedínsky guláš s domácou špaldovou knedľou

05102009.jpg

4 porcie

(tento recept vznikol fúziou troch rôznych s menšími úpravami)

seitan:
kilo celozrnej múky, hladkej alebo hrubej, je to jedno
6 dcl vody
špaldová knedľa:
pol kila špaldovej bio múky
jeden balíček sušeného droždia
troška sójového mlieka
zo dve lyžičky cukru
štipka soli
voda
olej
segedínsky guláš:
jedna stredná cibuľa
olej
seitan, sójové mäso, komu ako lepšie, ja som dal balíček sójových kocieka a asi 200 g seitanu
voda
mletá červená paprika
mleté čierne korenie
soľ
drvený kmín
jeden balíček kyslej kapusty, myslím že sú po 500 g
3 dcl sójového mlieka
zo dve lyžičky múky


Seitan: Recepty sú všade na nete, dokonca sa mi marí, že aj tu na blogu, tak len v rýchlosti. Z múky a vody vypracujeme cesto, necháme odpočinúť tak pol hodinku. Po odpočinutí mágame v miske pod tečúcou vlažnou vodou, kým sa väčšina škrobu neodplaví (voda už nebude toľko biela). Vytvarujeme valec a dáme variť, najlepšie s vývarom, na pol hodinu a následne nakrájame na požadovanu veľkosť. Ďalej s ním môžeme čokoľvek, marinovať, alebo nechať tak. (na segedín necháme len odkvapkať, marinovanie a s tým ďalší šmak bude recept budúci týždeň.)


Špaldová knedľa: Najprv si pripravíme kvások. Do trošky sójového mlieka dáme kvasnice, soľ a cukor, pridáme trocha vody a počkáme kým kvások začne pracovať. Múku si dáme do misy, prilejeme kvások, troška osolíme a vypracujeme cesto. Miesime kým nebude vláčne a necháme pol hodinu kysnúť na teplom mieste. Cesto následne trochu pomágame a necháme kysnúť ďalších 15 minút. Vytvarujeme jednu veľkú alebo viac menších knedľovitých útvarov a dáme do vriacej osolenej vody variť na takých 20, 25 minút, vyberieme a potrieme olejom aby nevychli. Krájame najlepšie niťou.


Segedínsky guláš: Sójové kocky si pripravíme podľa návodu. Na drobno nakrájanú cibuľu dáme speniť do hrnca, pridáme zmes kociek a seitanu, zalejeme vodou, pridáme korenia a chvilu dusíme. Potom pridáme kapustu a dusíme kým nezmäkne. Medzitým si v pohári alebo hrnčeku vymiešane sójové mlieko s múkou. Tesne pred koncom varenie pridáme zmes mlieka a múky, premiešame, necháme zovrieť a môžme podávať.


Dobrú chuť

Žiadne komentáre: