04 mája 2010

Čínske nudle

pre dvoch


pol balíčka nejakých nudlí
jedno tofu
balíček sójových kociek
dve mrkvy
pár shiitake húb
pol plechovky bambusových výhonkov (ak máte nebodaj čerstvé, o to lepšie)
zo dve paradajky
polka menšej kapusty
brokolica (ja som zabudol, ale hodila by sa)
olej
sójová omáčka
sečuánske korenie
kari korenie
cesnak
jahodový lekvár
čierne korenie (čerstvo mleté)

Najprv si pripravíme marinádu na tofu. Tofu nakrájame na menšie kocky, dáme do misky, pridáme sójovú omáčku, studenú vodu, tri strúčiky cesnaku, dve lyžičky jahodovej marmelády, mleté čierne korenie, poriadne premiešame a dáme aspoň na hodinu do chladničky (všetky tofu kocky musia byť ponorené). Ak máme sušené shiitake huby, dáme ich do vody napučať a potom odrežeme ich nožičky. Do woku dáme rozohriať olej a pridáme na osminky nakrájané paradajky a zalejeme trochou sójovej omáčky. Za stáleho miešania necháme smažiť kým paradajky nepustia štavu, takých 5 minút. Pridáme nakrájanú kapustu a premiešame, posamžíme zrhuba 5 minút, pridáme po čínsky nakrájanú mrkvu (na pásiky), ak chceme tak na ružičky natrhanú brokolicu, bambusové výhonky a nakrájané shiitake. Po chvíľke pridáme sójové mäso (predtým pripravené podľa návodu, alebo podľa Vašich skúseností) a tofu, zvyšnou marinádou zalejeme. Smažíme všetko dohromady za občasného miešanie kým sa všetka štava zo spodku woku nevyparí. Medzitým predpripravíme nudle. Každé nudle sa predpripravujú inak, návod by mal byť napísaný na obale, avšak univerzálny recept, ktorý som použil aj ja: dáme variť vodu, do vriacej vody hodíme nudle a naozaj krátko, max 1 a pol minúty necháme variť, úplne stačí aby trochu zmäkli a oddelili sa od seba. Takto predpripravené nudle pridáme k smažiacej sa zelenine v momente keď už na spodku nebude šťava, premiešame, necháme chvíľku (2,3 minúty) nad plameňom aby sa spojili chute a odstavíme.
Dobrú chuť.

Žiadne komentáre: