24 augusta 2007

Vegánske sushi

Kedysi dávno za čias môjho mäsožrútskeho obdobia som navštívil Japonsko. Moje prvé zoznámenie s ich kultúrou bol práve sushi bar v Tokyu. Na páse podobnému tomu na letisku chodili tanierky rôznych farieb (neskôr sa totiž podľa počtu a farieb tanierikov písal účet). Na každom bolo čosi malé a divne vyzerajúce. Ryby som na jedenie nikdy nemal rád, tak som si vybral niečo čo vyzeralo ako ryža s cibuľou. Omyl. Bola to sépia či kerý ďas. Došlo mi dosť zle a povedal som si, že už nikdy viac. No predsa, časi sa zmenili a ja som späť s chuťou na sushi, no vegánskou:).


riasy Nori (sushinori) na sushi
ryžu na sushi/modrú SOS/normálnu ryžu + sushisu
plnku do sushi (v našom prípade je to tempeh a mrkva)
ryžový ocot
wasabi (voliteľné)
nakládaný zázvor (voliteľné) ostrý nôž

Najprv si uvaríme ryžu. Musíme to však spraviť tak, aby sa mierne rozvarila a bola potom lepkavá - inak môžeme na sushi rovno zabudnúť. Práve tá lepkavosť je jeho základom. Kým sa varí ryža, môžme nachystať plnku. V našom prípade osmažíme na obyčajnom oleji semiačka čiernej horčice (môj výmysel:)), tempeh a na plátky, až rúrky pokrájanú mrkvu.
Pri krájaní musíme myslieť, že to má pekne držať v "roláde".

Keď je ryža uvarená, primiešame do nej 3-4 lyžice ryžového octa/hrnček ryže. Čiže ak ste ryže uvarili len pol hrnček tak stačia 1-2 lyžice. Rozprestrieme si, ideálne na bambusovej ohybnej podložke, jeden plát sushinori. Nanesieme naň ryžu spôsobom, že necháme jeden koniec riasy viac bez ryže aby sa dalo dobre rollovať. Na obrázku som toto pravidlo nedodržal a mal som s tým problémy. (Na pravej strane malo byť viac prázdneho miesta.)

Potom na ryžu capneme plnku, a to tak že bude asi v jednej tretine celej riasy, naľavo. Poukladáme ju tak, aby sa dalo pohodlne baliť zprava doľava.

A teraz prichádza balenie. Musíme to robiť veľmi opatrne a precízne. Podobá sa to trochu baleniu cigariet. Uchopíme riasu z ľavého kraja (dvomi rukami) a balíme. Vždy kúsok zarolujeme a dotlačíme, ideálne bambusovou podložkou aká je na obrázku - je na to určná. Keď už sme pri konci, navlhčíme si ruky a prejdeme nimi pravý koniec riasy. Zalepíme ho k rolke.


Nakoniec krájame. Potrebujeme ostrý nôž a misku s vodou. Narežeme "klobásu" na asi 3 cm hrubé kolieska a po každom koliesku si nôž opláchneme vo vode od ryžového lepidla. Sushi je hotové.

Podávame s wasabi pastou (môžme zmiešať so sójovou omáčkou) a medzi jednotlivými sushi si môžme dať nakládaný zázvor na prečistenie chuťových buniek.
Dobrú chuť!

3 komentáre:

Martin Skalský povedal(a)...

skvele...sushi som v zivote nejedol, ale toto s tempehom zarucene vyskusam. dik za tip a posielam big up za blog. a spravim si reklamu...k veganstvu sa hlasi aj tightenupmag.blogspot.com XD

mrqwa povedal(a)...

som rad ze sa paci, diky

Evik povedal(a)...

Ahoj, vyzera to velmi zaujimavo, ja som osobne navastivila niekolko Sushi barov v Parizi a velmi milo ma prekvapilo, ze jeden z druhov Sushi je vegansky, a to s naplnou Avokado + este nejaka zelenina, co som odhadla na nieco medzi tekvicou a zltou paprikou (neprisla som na to co to je). Takze len taky tip....