08 decembra 2007

Vianočné sladkosti!!!

Ospravedlňujem sa za odmlku, mal som málo kreatívne obdobie:). Na oplátku Vám dávam zopár vianočných receptov, čo som dostal od Báry (díky!!!), zvyšok nájdete tu.

Kořeněné jablečné kuličky

3-4 jablka
½ šálku rozinek
½ šálku čerstvého nasekaného kokosu
po ¼ šálku sezamových, slunečnicových a dýňových semínek
¼ lžičky muškátového oříšku
½ lžičky čerstvě pomletého nebo rozdrceného hřebíčku
1 lžička skořice
sušený kokos

Najemno pomeleme semínka a vysypeme do misky. Z jablek vykrojíme jádřince a v mixéru rozsekáme spolu s kořením a čerstvým kokosem na jemnou kaši. Vzniklou kaši společně s rozinkami přimícháme do pomletých semínek, zpracujeme a prsty vytvarujeme kuličky, které obalíme v sušeném kokosu. Před podáváním dáme ztuhnout na několik hodin do lednice.

Ovesné kuličky s kokosem

250 g ovesných vloček
100 g rozinek
100 g křížal
50 g mandlí
100 g rostlinného tuku
40 g cukru
2 lžíce kakaa nebo 3 lžíce karobu
2-3 lžíce rumu

Vločky opražíme na pánvi a poté pomeleme. Rozinky spaříme a namočíme do rumu. Křížaly trochu povaříme a společně s rozinkami umixujeme najemno. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, ze kterého děláme kuličky. Ty obalíme v kokosu.

Ořechová kolečka

250 g ovesných vloček
200 g mletých ořechů
50 g strouhaných loupaných mandlí
150 g rostlinného tuku
150 g cukru
150 g CZ mouky
3 lžíce sojové hladké mouky
2 lžíce karobu
2 lžíce rumu
½ lžičky sody nebo kypřícího prášku

Vše smícháme dohromady a dobře propracujeme. Poté vyválíme váleček, který rozkrájíme na malé dílky a z těch v dlaních vytvoříme kuličky, které zmáčkneme na placičky o průměru 3-4 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut. Zdobíme kapkou hořké čokolády, do které zaboříme půlku ořechu nebo mandle.

Ovocná srdíčka s obilnými klíčky


210g CZ mouky špaldovky
140 g rostlinného tuku (Provamel)
50 g ovocného cukru
50 g pražených klíčků
voda

Náplň:
100 g pražených klíčků
100 g rybízové marmelády
Fondánová ovocná poleva:
100 g práškového (ne ovocného!) cukru
1 lžíce rybízové marmelády
2 lžíce rumu

Ze všech surovin uhněteme vláčné těsto, které dáme do chladu na 1 hodinu odpočinout. Z těsta vyválíme tenký 4mm plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka a pečeme při 155'C do zlatova. Vychladlé slepujeme náplní a zdobíme polevou, kterou postupně vytahujeme lžičkou od středu ke kraji srdíček a necháme pár dní oschnout.

Vanilkové rohlíčky

140 g hladké mouky
40 g cukru moučky
50 g strouhaných vlašských ořechů nebo mandlí
100 g rostlinného másla

Z hladké mouky, povoleného másla, cukru moučky a strouhaných ořechů či mandlí připravíme těsto a řádně propracujeme. Těsto plníme buď do formiček na rohlíčky, nebo po částech rozválíme na slabý vál, rozkrájíme na cca pěticentimetrové válečky a ohýbáme. Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů po dobu 10-15 minut. Hotové horké rohlíčky obalíme v cukru moučce a necháme dostatečně odležet (14 dní je ideální doba, ale... :)

Žiadne komentáre: