16 mája 2008

Čas na VEGAN GRILL! časť prvá

Konečne prichádza teplo a s ním aj kopec fajn zeleniny a možností, ktoré zima postrádala. Jednou z nich je aj grill, ktorý býva často označovaný ako výhradne mäsožrútska aktivita. Nastal však čas zabudnúť na tieto trápne označenia a skúsiť vlastný vegagrill. Preto som sa rozhodol pre vás spísať pár nápadov a inšpirácii. Prvá časť sa zaoberá hlavne mäsovými alternatívami.

Čo a ako sa dá grilovať (stručný návod)

Tofu
Ideálne je kúpiť si biele, ešte neokorenené tofu a okoreniť (marinovať) ho podľa vlasntej chuti - môžme využiť veci ako olivový olej, cesnak, rozmarín, alebo sójovú omáčku, citrón, soľ, čierne korenie, cibuľu. Nakrájame na pásiky, aby sa marináda lepšie "vstrebala" a necháme ho v nej stáť aspoň 5 hodín, v chladničke. Tofu má v tomto jednu veľkú výhodu - rýchlo nasáva vône a chute. Pokiaľ sme už kúpili tofu okorenené, môžeme priamo grilovať.

Sójové plátky ("mäso")
Sójový texturát vysypeme do hrnca s vodou, pridáme korenie podľa chuti - pre lenivších vegan-vegetu alebo bujón, pre ostatných môžme pridať či už soľ, čierne korenie, kari, kmín, hocičo. Keď už je pekné mäkké, môžme ho nechať tak, alebo ešte marinovať ako tofu spomínané vyššie.

Seitan
(ideálne je vyrobiť si vlastný)
Seitan pripravíme prakticky tak isto ako sójové plátky, je lepšie ho pred marinovaním/korenením správne nakrájať, nech sa chuť môže dobre "vpiť".


Robi mäso (dá sa kúpiť v rôznych "bio" obchodoch)
Robi mäso rozmrazíme a marinujeme ako tofu, no je vhodnejšie ho nechať marinovať aspoň 12 hodín.

Žiadne komentáre: