07 novembra 2007

Čo by mal mať doma vegán


sacharidy:
cestoviny
nudle, rezance
ryža natural
kuskus
celozrnné pečivo, tmavý chleba
zemiaky
cereálie

okrem zemiakov a pečiva všetky z týchto potravín vydržia dlho, takže sa oplatí ich nakúpiť "do zásoby"


bielkoviny:
šošovica (rôzne druhy)
fazuľa, aj sterilizovaná
cícer, aj sterilizovaný
tofu
seitan
tempeh
orechy - arašídy, vlašské, kešu atď.
arašidové maslo
rôzne druhy fazule


tuky:
orechy
rastlinné maslo
olivový olej
olej na varenie
olivy


ovocie a zelenina:
mrazené:
hrášok, brokolica, mrkva, kukurica, karfiol, fazuľky atď.
v konzerve:
rajčinový pretlak, ošúpané rajčiny (veľmi šikovné na rôzne omáčky)
kukurica
čerstvé:
rajčiny, kapusta, mrkva, zemiaky, cibuľa, baklažán, papriky
banány, jablká, pomaračne, hrušky, citrón, avokádo
sušené:
hrozienka
slivky, banány


nápoje:
sojko (sójové mlieko)
ovocné džúsy

doplnky:
niečo čo obsahuje vitamín B12, napríklad obohatené sojko
niekedy možno aj železo


semiačka:
slnečnicové
tekvicové
ľanové
sezamové

vhodné podrviť pre ľahšie trávenie

06 novembra 2007

Zapekané cestoviny s rajčinovo-boloňskou omáčkou a baklažánom


500g cestovín (odporúčam vrtulky)
rajčinový pretlak
sójová drť
cibuľa
2 baklažány
olej
čierne korenie
soľ
vetvičky rozmarínu (nemusí byť)

Začneme tým, že si na plátky nakrájame baklažán, ktorý z obidvoch strán osolíme a porozkladáme na tanier. Necháme stáť 25 minút. Medzitým si dáme variť vodu na cestoviny a vriacou vodou zalejeme sójovú drť s koreninami a soľou v hrnci. Na kocky nakrájame cibuľu a restujeme. Keď je sójová drť mäkká, scedíme ju, a pridáme k cibuľi. Miešame kým trochu nezhnedne, potom pridáme rajčinový pretlak, čierne korenie a soľ podľa potreby. Keď už sú cestoviny hotové, vyhrejeme rúru na 200°C. Všetky baklažánové plátky dôkladne utrieme servítkou od "potu" a môžme ukladať. Odporúčam takto: vrstva cestovín, vrstva baklažánov a zaliať omáčkou. Takto pokračujeme kým neminieme všetky suroviny. Na koniec, vrch ozdobíme rozmarínom a šupneme do trúby. Sledujeme a ochutnávame kým nemáme pocit že už to je:). Dobrú chuť