2 hrnčeky sojka (môže byť aj sušené)
2 lyžičky vanilkového cukru
trošku soli
polohrubej múky toľko, aby vzniklo palacinkové cesto - lepidlo:)
olej
na náplň:
škorica
banány
cukor
olej
Vymiešame si cesto a smažíme na lyžici oleja každý jeden naleśnik [naleš(i)nik]. Náplň pripravíme tak, že na troche oleja, cukru a škorice smažíme pozdĺžne pokrájané banány. Smacznego [Smačnego]!
28 júla 2008
Naleśniki z bananami
Menovky: hlavné jedlá, nenáročné, sladké dezerty
13 júla 2008
Pierogi z truskawkami (alebo jahodové pirohy)
Ani počas svojho pobytu v poľskom Krakowe som na vás nezabudol. Kamarátkina mama nám pripravila skvelé vegánske pirohy s jahodami, tak som sa rozhodol, že vám tento super ľahký recept sprostredkujem.
3 hrnčeky múky
2 lyžice oleja
štipka soli
1 hrnček teplej vody
jahody
Zmiešame suché prísady, postupne prilievame vodu a vymiesime cesto. Hotové cesto rozvalkáme a nakrájame na malé štvorčeky. Do každého štvorčela dáme jednu jahodu a zlepíme konce. Pre lepšie zlepenie si môžme pomôcť vidličkou, ktorá nám navyše spraví pekný vzor. Zalepené pirohy nahádžeme do osolenej vriacej vody, čakáme kým vyplávajú na povrch a ešte chvíľu varíme. Podávame posypané cukrom alebo jahodovou drťou.
Za recept, pohostenie a pomoc s fotografiami ďakujem poľskej kámoške Patrícii!
12 júla 2008
USS (urob si sám) vegánske syry á la "už nikdy tavenýr"
Našiel som pár zaujímavých receptov na vegánske náhrady syrov, tak som ich pre vás preložil.
Všeobecný vegánsky syr
1 hrnček sušených kvasnicových vločiek (napríklad "lahůdkové droždí" od Countrylife)
1/3 hrnčeka múky
3 lyžice kukuričného škrobu
1 1/2 lyžičky soli
2 hrnčeky vody
1/3 hrnčeka vegan margarínu
Suché prísady zmiešame na panvici, postupne pridávame vodu a vytvárame akoby "pastu", až nakoniec riedime. Potom to za stáleho miešania zohrievame, až kým zmes nezačne hustnúť a bublať. Necháme ju bublať tak pol minúty a potom ju dáme preč z ohňa. Na záver, kým je zmes ešte teplá, rozpustíme v nej margarín. A je to - syr sa dá použiť napríklad na pizzu, sandwiche, cestoviny...
Vegánsky parmezán
1/4 hrnčeka sušených kvasnicových vločiek
1/4 hrnčeka opražených sezamových semiačok
štipka soli
Všetko pomelieme/pomixujeme a je to.
Vegánska riccota
1 a 1/2 (čiže okolo 300g) balenia bieleho tofu
4 lyžice sušených kvasnicových vločiek
5 lyžíc soli - podľa chuti
Tofu rozmačkáme na čo najjemnejšie, pridáme ostatné prísady a zmiešame.
Feta bezzvieracia
verzia prvá
1 balenie (teda okolo 200g) tofu
2 lyžice soli
2 lyžice citrónovej šťavy
bylinky podľa chuti (odporúča sa tymián, rozmarýn, bazalka a pod.)
Dáme variť vodu a varíme tofu asi 1 minútu, potom ho vybereme, vysušíme a počkáme kým vychladne. Nakrájame ho na plátky a uložíme najlepšie do zaváraninového pohára. Celé to zalejeme štvrťhrnčekom vody, soľou, citrónovou šťavou a pridáme tiež nasekané bylinky. Ako alternatíva k vode sa dá použiť aj oliový olej. Marinujeme cez noc.
verzia druhá
1/4 hrnčeka olivového oleja
1/4 hrnčka vody
1/2 hrnčeka červeného vínneho octa
2 lyžičky soli
1 lyžice sušenej bazalky
1/2 lyžice sušeného oregána
1/2 lyžičky čierneho korenia
2 balenia (=400g) bieleho tofu
Najprv zmiešame všetky prísady okrem tofu, nakoniec pridáme aj tofu a necháme aspoň hodinu stáť.
26 júna 2008
Aloo Gobi
3-5 väčších zemiakov
1/4 lyžičky semiačok čiernej horčice
1/4 lyžičky rasce
1 lyžička zázvoru
2 lyžice koriandra
2 rajčiny
karfiól
soľ
olej
Takže toto tradičné indické jedlo je veľmi "letné" a hodí sa k tejto sezóne, celkom dlho však zaberie jeho príprava. Ale nenechajte sa odradiť, stojí to za to.
Najprv si ošúpeme a na drobno nakrájame zemiaky, ktoré varíme tak 5 minút. Potom na oleji (túto časť odporúčam robiť v hrnci) trochu osmahneme semienka horčice, rascu a koriander, stále miešame aby sa nepripálili. Pridáme nakrájané rajčiny, trošku stlmíme oheň a drtíme ich vareškou. Osolíme podľa chuti.
Keď sa nám už začne vytvárať omáčka, pridáme zemiaky a na drobno nakrájaný karfiol, všetko dobre premiešame a dusíme. Ak je karfiol mäkký, jedlo je hotové. Smacznego! ("Dobrú chuť" po poľsky)
Menovky: hlavné jedlá, leto
25 júna 2008
Rok s blogom
Tak a je to rok od prvého príspevku na blogu. Stále vegánsky, stále varíme, pozrelo si to cez 10 000 ľudí, denne to teraz pozerá cez 60. Na blogu bolo uverejnených vyše 70 receptov od rôznych ľudí a v rôznych štýloch, vďaka blogu som spoznal aj kopec nových ľudí, za čo mu teraz chcem poďakovať. A takisto chcem poďakovať Vám všetkým - za recepty, za podporu, za šírenie informácii, za to, že si nájdete čas občas či už napísať, alebo len pozrieť trošku "inej" kuchyne. Špeciálna vďaka ide Ksyzovi, vďaka ktorému funguje fórum (ktoré nahodil a hostuje) a doména stránky.
A tak, sfúkavam sviečku na torte, vidíme sa snaď o rok:).
mrkva
23 júna 2008
Back to blog
Ospravedľnujem sa za pauzu spôsobenú mojou neprítomnosťou, ale sľubujem, že Vám to vynahradím! Po mojom pobyte v krakowe mám nejaké nové veci, ktoré zverejním už čoskoro. Takže stay tuned!