Našiel som pár zaujímavých receptov na vegánske náhrady syrov, tak som ich pre vás preložil.
Všeobecný vegánsky syr1 hrnček sušených kvasnicových vločiek (napríklad
"lahůdkové droždí" od Countrylife)
1/3 hrnčeka múky
3 lyžice kukuričného škrobu
1 1/2 lyžičky soli
2 hrnčeky vody
1/3 hrnčeka vegan margarínu
Suché prísady zmiešame na panvici, postupne pridávame vodu a vytvárame akoby "pastu", až nakoniec riedime. Potom to za stáleho miešania zohrievame, až kým zmes nezačne hustnúť a bublať. Necháme ju bublať tak pol minúty a potom ju dáme preč z ohňa. Na záver, kým je zmes ešte teplá, rozpustíme v nej margarín. A je to - syr sa dá použiť napríklad na pizzu, sandwiche, cestoviny...
Vegánsky parmezán1/4 hrnčeka sušených kvasnicových vločiek
1/4 hrnčeka opražených sezamových semiačok
štipka soli
Všetko pomelieme/pomixujeme a je to.
Vegánska riccota1 a 1/2 (čiže okolo 300g) balenia bieleho tofu
4 lyžice sušených kvasnicových vločiek
5 lyžíc soli - podľa chuti
Tofu rozmačkáme na čo najjemnejšie, pridáme ostatné prísady a zmiešame.
Feta bezzvieraciaverzia prvá1 balenie (teda okolo 200g) tofu
2 lyžice soli
2 lyžice citrónovej šťavy
bylinky podľa chuti (odporúča sa tymián, rozmarýn, bazalka a pod.)
Dáme variť vodu a varíme tofu asi 1 minútu, potom ho vybereme, vysušíme a počkáme kým vychladne. Nakrájame ho na plátky a uložíme najlepšie do zaváraninového pohára. Celé to zalejeme štvrťhrnčekom vody, soľou, citrónovou šťavou a pridáme tiež nasekané bylinky. Ako alternatíva k vode sa dá použiť aj oliový olej. Marinujeme cez noc.
verzia druhá1/4 hrnčeka olivového oleja
1/4 hrnčka vody
1/2 hrnčeka červeného vínneho octa
2 lyžičky soli
1 lyžice sušenej bazalky
1/2 lyžice sušeného oregána
1/2 lyžičky čierneho korenia
2 balenia (=400g) bieleho tofu
Najprv zmiešame všetky prísady okrem tofu, nakoniec pridáme aj tofu a necháme aspoň hodinu stáť.