17 decembra 2007

Nigiri sushi



modrá SOS ryža
ryžový ocot (môže byť aj iný ale tento je najvhodnejší)
soľ
cukor
tempeh/avokádo/hocičo "extra" chuti:)

Najprv si pripravíme ryžu - na každý hrnček ryže dáme 2 hrnčky vody, a na konci pridáme ešte trošku vody. To preto aby sa ryža lepšie rozvarila. Varíme tak 15 minút, potom ju odstavíme a čakáme kým trochu vychladne. Pridáme mix 1/3 hrnčeka ryžového octa, lyžice cukru a lyžice soli na každé dva hrnčeky ryže. Dobre premiešame, poprípade ešte podľa chuti dochutíme. Zase necháme ešte viac vychladnúť. Ryža by sa potom mala fajn lepiť, začneme tvarovať kvádre. Aby sa nám nelepila na ruke, je fajn mať niekde misku s vodou, a omývať si v nej pravidelne ruky. Takisto je fajn, ak je podklad, na ktorý kladieme sushi, navhlčený. Máme potom väčšiu istotu, že sa nám to neprilepí. Nakrájame tempeh/avokádo na plátky, prípadne dochutíme a prilepíme na kvádriky tak ako je na obrázku. Necháme chvíľu postáť a je to hotovo. Dobrú chuť

10 decembra 2007

Vegánska "hovězí polévka"

80 g tofu
2 lzice sojove omacky SHOYU
100 g celeru
trochu pepre
30 g oleje
1,2 l vody
1 lzice Solcanky nebo Vegi-vegi
50 g mrkve
50 g korene petrzele
1 velka cibule
3 kulicky noveho koreni
1/2 lzicky mleteho libecku
50 g vlasovych nudli
sul
sekana petrzelova nat

Tofu a celer jemne nastrouhame, smichame se sojovkou a peprem, nechame
asi 15 minut v lednicce zalezet. V hrnci rozpalime olej, osmahneme smes
s tofu. Zalijeme vodou a pridame Solcanku, zeleninu vcelku a koreni.
Varime 10 minut. Vyjmeme nove koreni, mrkev, petrzel, cibuli a zavarime
vlasove nudle. Prochladlou zeleninu nakrajime a vlozime spolu se sekanou
petrzelovou nati do polevky. Dochutime soli, prohrejeme a podavame.

Recept od Jarka, diky!!!

08 decembra 2007

Vianočné sladkosti!!!

Ospravedlňujem sa za odmlku, mal som málo kreatívne obdobie:). Na oplátku Vám dávam zopár vianočných receptov, čo som dostal od Báry (díky!!!), zvyšok nájdete tu.

Kořeněné jablečné kuličky

3-4 jablka
½ šálku rozinek
½ šálku čerstvého nasekaného kokosu
po ¼ šálku sezamových, slunečnicových a dýňových semínek
¼ lžičky muškátového oříšku
½ lžičky čerstvě pomletého nebo rozdrceného hřebíčku
1 lžička skořice
sušený kokos

Najemno pomeleme semínka a vysypeme do misky. Z jablek vykrojíme jádřince a v mixéru rozsekáme spolu s kořením a čerstvým kokosem na jemnou kaši. Vzniklou kaši společně s rozinkami přimícháme do pomletých semínek, zpracujeme a prsty vytvarujeme kuličky, které obalíme v sušeném kokosu. Před podáváním dáme ztuhnout na několik hodin do lednice.

Ovesné kuličky s kokosem

250 g ovesných vloček
100 g rozinek
100 g křížal
50 g mandlí
100 g rostlinného tuku
40 g cukru
2 lžíce kakaa nebo 3 lžíce karobu
2-3 lžíce rumu

Vločky opražíme na pánvi a poté pomeleme. Rozinky spaříme a namočíme do rumu. Křížaly trochu povaříme a společně s rozinkami umixujeme najemno. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, ze kterého děláme kuličky. Ty obalíme v kokosu.

Ořechová kolečka

250 g ovesných vloček
200 g mletých ořechů
50 g strouhaných loupaných mandlí
150 g rostlinného tuku
150 g cukru
150 g CZ mouky
3 lžíce sojové hladké mouky
2 lžíce karobu
2 lžíce rumu
½ lžičky sody nebo kypřícího prášku

Vše smícháme dohromady a dobře propracujeme. Poté vyválíme váleček, který rozkrájíme na malé dílky a z těch v dlaních vytvoříme kuličky, které zmáčkneme na placičky o průměru 3-4 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut. Zdobíme kapkou hořké čokolády, do které zaboříme půlku ořechu nebo mandle.

Ovocná srdíčka s obilnými klíčky


210g CZ mouky špaldovky
140 g rostlinného tuku (Provamel)
50 g ovocného cukru
50 g pražených klíčků
voda

Náplň:
100 g pražených klíčků
100 g rybízové marmelády
Fondánová ovocná poleva:
100 g práškového (ne ovocného!) cukru
1 lžíce rybízové marmelády
2 lžíce rumu

Ze všech surovin uhněteme vláčné těsto, které dáme do chladu na 1 hodinu odpočinout. Z těsta vyválíme tenký 4mm plát, ze kterého vykrajujeme srdíčka a pečeme při 155'C do zlatova. Vychladlé slepujeme náplní a zdobíme polevou, kterou postupně vytahujeme lžičkou od středu ke kraji srdíček a necháme pár dní oschnout.

Vanilkové rohlíčky

140 g hladké mouky
40 g cukru moučky
50 g strouhaných vlašských ořechů nebo mandlí
100 g rostlinného másla

Z hladké mouky, povoleného másla, cukru moučky a strouhaných ořechů či mandlí připravíme těsto a řádně propracujeme. Těsto plníme buď do formiček na rohlíčky, nebo po částech rozválíme na slabý vál, rozkrájíme na cca pěticentimetrové válečky a ohýbáme. Rohlíčky pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů po dobu 10-15 minut. Hotové horké rohlíčky obalíme v cukru moučce a necháme dostatečně odležet (14 dní je ideální doba, ale... :)