25 júna 2007

Jednoduché jednohubky


potrebujeme: najlepšie celozrnú bagetu alebo rožky(gumové niesu vhodné:)), tofu lahôdkové od sunfood/zeleniové tofu od sojaproduktu, mladá mrkva
Bagetu nakrájame na kolieska, mrkvu takisto, tofu na plátky. Pekne naaranžujeme... a dobrú chuť!

Orientálna vegan kuchyňa

Variť orientálne vegánske jedlá sa dá veľmi nenáročne a rýchlo. Ja osobne používam zeleninu ako pór, cibulu, kapustu, čínsku kapustu, mrkvu a bielu reďkovku. Niekedy pridám bezvaječné nudle (napríklad dobré sú thajské ryžové).

Rádoby orientálne vegánske jedlo a la mrqwa
potrebujeme:
3 stredné mrkvy, 1-2 póry, 3 mladé cibuľky, 1/4-1/2 hlávky kapusty, sójovú omáčku, tempeh/tofu, olej (slnečnicový, olivový...), príloha (je ľubovolná, odporúčam však kuskus alebo ryžu), v našom prípade je to kuskus
príprava: na oleji osmažíme orientálne nakrájný tempeh/tofu, cibulu, pór a mrkvu (t.j. nie na kolieska/kocky ale na plátkovité útvary - mrkvu pozdĺžne, cibulu v 45 stupňovom uhle na širšie pásy, pór takisto - tento spôsob som si všimol v čínskych reštauráciach a fastfoodoch a zapáčil sa mi - viem, na obrázku to tak nieje:). Medzi tým si pripravíme kuskus - dáme do rýchlovarnej kanvice zovrieť vodu a keď zovrie, zalejeme ňou osolený kuskus s troškou oleja a prikryjeme pokrievkou. Teraz pridáme do panvice na pásiky nakrájanú kapustu, a mierene ju osmahneme. Takisto pridáme pár kvapiek sójovej omáčky zmiešanej s vodou. Kuskus je po pár minútach hotový, panvicovú zmes ešte chvílu za stáleho miešania mierne smažíme kým sa neodparí prebytočná voda. Keď je voda preč, jedlo je hotové. Dobrú vegánsku chuť:)

Na letné horúce dni

potrebujeme: sójový nápoj alfabio čokoládový, ľad, cukor podľa chuti
Všetko dokopy zmiešame a pijeme slamkou ako cocktail. Osvieži aj zasýti:).

Niečo o sójovom nápoji z alfabio.sk:
Sójový nápoj vo všeobecnosti obsahuje okrem vápnika aj železo a vitamíny skupiny B. Sójový nápoj, ktorý prináša na váš stôl Firma Alfa Bio v spolupráci s Tatranskou mliekarňou (2 chuťové variácie: sójový nápoj original a sójový nápoj čokoládový) je okrem toho obohatený o vitamín B12, ktorého dopĺňanie je dôležité najmä vo výžive vegetariánov a vegánov.

100 ml sójového nápoja čokoládového priemerne obsahuje:
tuk 1,6g, bielkoviny 3,6g, sacharidy 5,3g, využiteľná energia 211 kJ.
Výrobky sú obohatené vitamínom B12 v množstve 4µg/1L výrobku

Sójové kocky na kantónsky spôsob

Suroviny: 100g sójových kociek, 300g biela kapusta, 120g šampiňóny, 120g červená paprika
Postup:
Na horúcom oleji orestujeme na rezance pokrájanú kapustu, kápiu, a pokrájané šampiňóny. Nakoniec pridáme sójové kocky pripravené podľa základného receptu. Podlejeme vývarom, podusíme a prichutíme sójovou omáčkou. Podávame s ryžou a čerstvou zeleninou.

Seitan ako čína

potrebujeme: seitan, zeleninu vhodnú na čínu(pór, cibulu, papriku, šampióny, mrkvu, kapustu), sojovú omáčku, maizénu

Seitan special nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme zeleninu dle libosti, např. pórek, cibuli, papriky, žampióny, mrkev. Koření lze použít také dle chuti jako na čínu. Seitanové nudličky se zeleninou prohřejeme a zalijeme zředěnou sojovou omáčkou s maizenou, povaříme. Podává se s rýží i brambory. (sunfood.cz)